You are here:  / Patio Poznań / Kurczak piwno-cebulowy

Kurczak piwno-cebulowy

Kurczak piwno-cebulowy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kurczak piwno-cebulowy

Piersi kurczaka w pysznej cebulowej panierce, pachnące piwem….hmmmm bardzo dobre i smakowite danie.

Przepis z „Poradnika Domowego”.

Składniki:

– 2 całe piersi z kurczaka

– opakowanie zupy cebulowej w proszku

– szklanka jasnego piwa

– 2-3 łyżki masła

– 2 łyżki majonezu

– pieprz, sól

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przeciąć na pół a następnie wzdłuż, natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu, posmarować cienko majonezem a następnie obtoczyć w sproszkowanej zupie cebulowej.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego łyżką masła i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C..

Piec 45 min, często obficie skrapiać piwem, od czasu do czasu smarować resztą stopionego masła.

Podawać z surówką, frytkami.

Moje uwagi:

Zdecydowanie zalecam pieczenie kurczaka według podanego czasu czyli : 45 min, wtedy panierka na kurczaku będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Moja panierka nie była ,aż tak chrupka, gdyż zmniejszyłam czas pieczenia, ale zupełnie nie wpłyneło to na smak potrawy 🙂

Podobne wpisy tematyczne online: